Téli idő a reumás fájdalmak ideje!

A nyirkos-ködös-hűvös idő felettébb kedvezhet a „reumás”-nak mondható fájdalmaknak.
A reuma kifejezést legelőször a görögök alkalmazták. Azt jelenti, hogy a kór vándorló fájdalommal és gyulladással jár.A reuma fogalom mintegy 200 betegséget takar. Hosszú lenne mindezt felsorolni, viszont, mindegyik esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, tartós, fájdalmas, legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. A reuma kiváltó oka sajnos még nem ismert, de az általa okozott fájdalom annál jobban sokak számára, többek közt az időjárás változására.

Mi az oka ennek ?

Az egészséges ízületek belső nyomása nulla . A külső légnyomás ezt a normális nyomást nem befolyásolja.
A kopásos, vagy gyulladásos ízület nyomása azonban magasabb. A légnyomásváltozás gyors süllyedése-emelkedése ezt befolyásolja, s ez fájdalmat, duzzanatot válthat ki.
Sokan azzal magyarázzák, hogy az emberi szervezet 70%-a víz, és az éghajlati változásokat bizony nagyon befolyásolja.( Gondoljunk az Apály és dagály esetére is hogy miként befolyásolja a földünk vizeit is az időjárás váltakozása és sok más tényező).
Ami mostanában elég szélsőséges és elég kellemetlenné teszi a mindennapokat azon embertársaink számára kik különböző problémáktól szenvednek.

lehűl a levegő, amely hőt von el szervezetünktől, összehúzódnak ereink, s ez különböző változásokat okoz a szervezetben.
Az ízület feletti bőr lehűlése például az ízület belsejében fokozza a vérbőséget, és a lappangó gyulladást fellobbanthatja. Többször is előfordulhat, hogy a nyirkos hideg hatás izomgörcsöt, tartós izomfeszülést, ezáltal fájdalmat okozhat.

A hátunkon, ahol sok a hidegérző idegvégződés, ott érezzük leginkább a szelet, a hideget. Ez hát- és derékfájást okozhat.
A gyakori térdízületi fájdalom kialakulásában nagy szerepet játszik a testtömeg, illetve a lábak rossz vérkeringése.
Próbáljunk odafigyelni az egészséges táplálkozásra valamint a kellő testedzésre ha csak 20 percünk van rá az is sokat jelent , de ha ezt heti 3 alkalommal legalább megismételjük akkor bizony sokat tettünk az egészségünkért.
Kialakult gyulladás esetén várjunk 2-3 napot és óvatosan és szigorúan ügyelve a fokozatosságra kezdjünk el sportolni.
Hisz ahogy Joseph Murphy mondaná Az egészség érzése egészséget eredményez... Hogy érzed magad?”