A frontérzékenység okai, tünetei és kezelése
Ha megcsap a változás szele, kedvetlen vagy, és kínzó fejfájás gyötör? Ezek a frontérzékenység egyértelmű jelei.

Rosszul viseled, ha front közeleg? Akkor pontosan olyan vagy, mint millió más ember. Az emberek több mint fele ugyanis fájdalmasan megérzi a közelgő időjárás-változást. Azokban az időszakokban, amikor egyik front követi a másikat, a szervezet és a keringés hamar kimerül. Bár maga az időjárás nem tesz beteggé, a frontok változása panaszokat válthat ki és erősíthet meg.


 Időjárási gondok

Normális esetben szervezetednek 14 napon belül sikerül a legszélsőségesebb klímaviszonyokhoz is igazodnia. Szabályozó-mechanizmusa állandó 37 fokon tartja a test hőmérsékleted, miközben a vérnyomást, a hormontermelést és az immunvédelmet is összehangolja a meteorológiai helyzettel.

De ha a hőmérséklet, a légnyomás és a levegő páratartalma hirtelen egyszerre megváltozik, szervezeted csak baktat utána, nem sikerül rögtön átállnia. Mivel lényegesen több nő szenved az időjárás-változástól, az orvosok főként hormonális okokra vezetik vissza a frontérzékenységet.

Az időjárás-érzékenységnek ma négy típusát különböztetik meg. Vannak, akiknek a hirtelen változással nincs semmilyen problémájuk, és gyorsan igazodnak a frontokhoz. Azoknál azonban, akik érzékenyen reagálnak a frontokra, a légnyomásváltozás közvetlenül a közérzetre hat, ami ingerlékenységgel, fejfájással, depressziós hangulattal járhat. Az is előfordulhat, hogy már jóval előbb megérzed a változás szelét. Ez esetben 48 órával a front érkezte előtt jelentkeznek panaszok, többnyire ízületi fájdalom vagy migrén formájában. Az időjárás tehát egyéb szervi betegségeket is okozhat, leggyakrabban reumát, vagy a vegetatív idegrendszer működési zavarait idézve elő.

A frontérzékenység okai

A frontérzékeny emberek száma egyre nő. De valóban ilyen jelentősen változott az időjárás, vagy csak mi lettünk elkényeztetve? Az időjárás agresszívabb lett: az ózon, a kipufogógázok és a savas eső gondoskodnak a fokozódó időjárás-érzékenységről. A legfontosabb ok mégis a környezeti edzettség hiánya.

Gyakran ülsz a meleg szobában, ahelyett, hogy kint lennél a szabadban? A klímastressz elleni legjobb szer az edzettség. Minél gyakrabban szembesül szervezeted a váltakozó hőingerekkel, védekezőrendszere annál jobban működik. Frontérzékenység ellen tehát mozogj minél többet a szabadban, még rossz idő esetén is!

 

 

Hivatkozás:http://www.femina.hu/?utm_source=autorefresh&utm_medium=link&utm_campaign=autorefresh