Csúfosan megbuktak a szintetikus naptejek a termékteszten!


Az antalvali.com munkatársai idestova öt éve papolnak már a kémiai fényvédőket és kőolajszármazékokat tartalmazó napozószerek járulékos ártalmairól. A bőrgyógyászok és a média viszont ugyanekkora erővel hívja fel a figyelmet a kémiai fényvédőket tartalmazó napozószerek használatának fontosságára, hisz szerintük a káros sugárzást csak a kémiai fényvédők képesek blokkolni.

Kinek van igaza?A Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 hazánkban is kapható, bizonyítottan azonos szűrőképességű terméket tett górcső alá. Az értékelési szempontok nem csak a termékek szűrőképességére terjedtek ki, hanem azok tisztasága, és a szervezetre gyakorolt egyéb hatásai is ugyanolyan erővel nyomtak a latban.

A termékek faktorszámon kívüli mutatóit a hivatalos INCI lista alapján értékelték. Az összetevők megítélésében az egyik legnevesebb amerikai környezetvédelmi civil szervezet, az Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai összetevők adatbázisának szakvéleményei voltak az irányadóak.

Az elemzések igen meglepő eredményeket hoztak:

A bevizsgált termékek közül a kevésbé ismert - kémiai fényvédő vegyületek nélküli - természetes összetevőket tartalmazó natúr és bio termékek végeztek az élvonalban. A népszerű - szinte minden drogériában kapható - "sikertermékek" csúfos vereséget szenvedtek, sőt volt olyan is, amelyet egyenesen bőrkárosítónak titulálhatnánk.

11 ponttal a Biola fényvédő kréme végzett az élen.

Az agyonreklámozott nagy márkák slágertermékei csúfosan megbuktak a teszten a bennük hemzsegő káros vegyületek miatt. Ebbe a csoportba tartozik a Nívea, a Hawaiian Tropic és a Garnier Ambre Solaireja is. Ezek összetétele már kritikusan súrolja azt a határt, amire már szinte azt mondhatjuk, hogy egészségkárosító.

Talán ez a teszt felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy nem minden a faktor, és nem minden a márkanév.

 

Hivatkozás:http://antalvali.com/hirek/csufosan-megbuktak-szintetikus-naptejek.html