Immunrendszer és immunitás.

Állandóan azt halljuk, hogy támogassuk az immunrendszer működését, vagy hogy biztos legyengült az immunrendszerünk!

Jó, de tulajdonképpen, hol is van, és mi is alkotja az én immunrendszer -apparátusomat.. :-)) ?

Mitől függ az immunrendszer működése, mi a feladata, és milyen folyamatok befolyásolják az immunrendszer működési hatékonyságát? Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy minden egyes sejtünk részt vesz az immunrendszer -apparátus működésében, immunitás folyamatában, hiszen minden sejtünk rendelkezik például egy sejtfelszíni jelölőanyaggal (markerrel), amely jellemző úgy az emberre, mint fajra, és jellemző magára az egyedre nézve is.

 

Ezen kívül a szervezetben sejt és szervszinten is vannak olyan speciális funkcionális immunrendszer - csoportosulások, melyek kifejezetten felismerő, védelmi és lebontó feladatot végeznek el a szervezet védelmében.
  Immunitás (védettség) a szervezet olyan állapota, mikor védett a szervezet számára idegen (behatoló) anyagokkal szemben, illetve megvédi a saját sejtjeit ellenük. Az immunrendszer képes felismerni az idegen anyagot, és azt képes különböző módokon és támadáspontokon keresztül ellenanyag termeléssel blokkolni, elpusztítani, lebontani és kiüríteni a szervezetből.

Az idegen antigéneket az emberi immunrendszer (védekező funkcióra specializálódott egységei) felismeri, majd celluláris (sejtes) immunrendszer - reakció, valamint humorális immunrendszer - válasz, azaz antitestek révén, elpusztítja (fagocitálja) azokat. Ez a folyamat maga az immunitás.

Az idegen anyagot antigénnek nevezzük, az immunrendszer aktiválódása során termelt ellenanyagot pedig antitestnek. Az idegen anyagok, antigének lehetnek oldott formában (pl. a baktérium vagy gomba toxinja), a toxinok a mikrobák véganyagcsere termékei, melyek toxinként, azaz méregként viselkednek a szervezetünkben), vagy sejthez kötött állapotban (pl. vírus, baktérium, gomba, amőba). Az antigén általában egy makromolekula (nagymolekula-legtöbbször fehérje), de gyakran egy fehérjéhez kötődő kis molekula (pl. egy gyógyszer) provokál ellenanyagképzést, immunrendszer - választ. Ez a kis molekula (haptén) azután már önmagában is képes reagálni az ellene termelődött antitesttel (ellenanyaggal).

Hivatkozás: http://immunrendszer.bioenergetikus.hu/