Az Élet – Erő - Egészséget adó Tej
A fenti szlogen több mint nyolcvan éve ivódott be a köztudatba, és a legutóbbi időkig, bizonyos divatdiéták elterjedéséig senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni. Mi sem tesszük: a tej tényleg kincset érően gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás.
A tej egyike a legértékesebb táplálékunknak, összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet.


A tej élettani feladata, hogy egy kis életkezdőt, egy magáról még gondoskodni nem tudó gyermeket ellásson mindennel, ami az életben maradásához, fejlődéséhez feltétlenül szükséges. Ezzel magyarázható bonyolult összetétele, dús tápértéke: számos fehérjét, sokféle zsírt, szénhidrátot, a biológiailag aktív anyagok sokaságát tartalmazza.
Magyarországon az elégtelen kalciumbevitel nyomán kialakult csontritkulás népbetegségnek számít. Egy felmérés szerint az iskoláskorúak többségénél (a fiúk hatvannégy százalékánál, a lányok hetven százalékánál) nem megfelelő a kalciumbevitel. Sokat enyhíthetne ezen a helyzeten, ha a mostanában aggasztóan visszaesett éves tejfogyasztást, ami jelenleg nem haladja meg a 150-160 kilogrammot fejenként, sikerülne újra legalább a nyolcvanas évekbeli 200 kg-os szintre emelni (ideálisnak a 260-270 kg-os éves fogyasztást tartanák). A legutóbbi hazai felmérések szerint a tej- és tejtermékek fogyasztásának átlagos mennyisége nem haladja meg a napi 235-250 grammot!
A boltok polcain sorakozó tejek majdnem egésze nagyüzemi állattartásból származik, különböző tisztítási- és feldolgozási folyamatokon átment termék, amely bel tartalmi értékek szempontjából nem veszi fel a versenyt a korábbi "háztáji" tejekkel. Sőt, ma már például csak elvétve találkozhatunk tejből és nem permeátumból készült kakaóval - ezért sem a korábbi "kakaós tej" elnevezés, hanem "kakaós ital" szerepel a címkéken. Mondani sem kell, ezek ásványi anyag-tartalma elmarad a tejalapú készítményekétől.

Hivatkozás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/mozgasszervi_betegsegek/cikkek/a_tej_elet_ero_egeszseg_es_valoban/20090828104014