A hűvös őszi esték egyik kedvenc étke a sütőtök.

Sokféleképpen felhasználható, tápláló és rendkívül jótékony hatással van a szervezetre.
A sütőtök is az Újvilágból származik, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából: az indiánok eledele volt. Sok száz éve Európa-szerte ismerik és kedvelik. Hazánkban is nagyon régóta termelik.
A sütőtököt régen a máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták. Hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták.

 

A magja pedig a köszvényt is csökkenti.
A sütőtök az olyan megfázásos betegségek kezelésére is kedvező, mint a tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés, mivel erősíti az immunrendszert.

A sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát( makula degeneráció), de más szembetegségek - például a szürke hályog - kialakulását is megelőzi. A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét. Mivel ezt a vegyületet szervezeted nem képes magától előállítani, fontos, hogy a táplálkozás során hozzájuttasson.
A sütőtökben található béta-karotin ugyancsak látásjavító hatású. A narancssárga festékanyag emellett szépíti a bőrödet - segít megelőzni az akné (pattanás) kialakulását -, illetve antioxidáns hatású is.
Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlatos.
Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért felhasználható diétában is.
A sütőtök magja és a sütőtökolaj rengeteg jótékony hatással rendelkezik: serkenti a veseműködést, szabályozza a koleszterint, tisztítja a vérereket.
Manapság már több gyártó kínál tökmagból készült tablettát, amely 10 gramm tökmag elfogyasztásával egyenértékű. Még a prosztataproblémák megelőzésére kapszulákban is van sütőtökmagolaj.
A sütőtök könnyű emészthetősége azzal bizonyítható, hogy csecsemők is fogyaszthatják hozzátáplálás idején. S ráadásul a picik nagy részének a kedvencévé válik. Fogyaszthatják a kezdeti szakaszban anyatejjel, tápszerrel hígítva.
Rendszeres fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed - mindez pedig jelentősen hozzájárul a szervezet védekezőképességének növeléséhez. További jó hír, hogy a benne található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatása is van.

 Hivatkozás:http://www.bulvaros.hu/cikk/b2944f/