A Fokhagyma

 

 Több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezen kívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.

A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos.

Továbbá tágítja az ereket . Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL koleszterin szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibakteriális nyálkaoldó hatás.

A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

Megfázás, nátha, orrdugulás és kínzó köhögés esetén legtöbben azonnal a természetes gyógymódokat is bevetjük a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Köztudott, hogy a fokhagyma erőteljes baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik, a benne található anyagoknak köszönhetően. Nem meglepő tehát, hogy egykoron, az ókori népek is fokhagymával védekeztek egyes betegségek ellen. 

Megfázás esetén, illetve náthás megbetegedések tüneteinek enyhítésére a fokhagymás tea fogyasztása kifejezetten ajánlott.

Gondolta volna, hogy régen a kolerát vagy a tífuszt is gyógyszer fokhagymával gyógyították? 

A fokhagyma baktériumok elleni hatását nem csak a természetgyógyászat ismeri el, hanem a húsipar is. Nem véletlen például az sem, hogy a kolbászkészítés ősi receptjében is nagy mennyiségű fokhagyma szerepel. Akár úgy is mondhatnánk, hogy nincs kolbász fokhagyma nélkül.

A Forever Garlic- Thyme Fokhagyma-kakukkfű lágy zselatin étrend kiegészítő kapszula

 Javasolt adagolás :Naponta 1 lágy zselatin kapszula étkezés után.